Spørsmål og svar

Her har vi prøvd å gi noen svar på de meste vanlige spørsmålene vi får fra de pårørende. Dette er bare noe av det vi svarer, så dette er ikke nok til å erstatte en kontakt med oss.

Definisjonen av spilleavhengighet, F 63.0 patologisk spillelidenskap er som følger:
«Lidelsen består av hyppige gjentatte episoder med pengespill som dominerer pasientens liv på en måte som skader sosiale, yrkesmessige, materielle og familiære forhold.»

Spilleavhengighet er når spilleren ikke lenger har kontroll over egen spilling. Spillingen er altoppslukende og preger spilleren selv og dens pårørende.

Les om våre faresignaler her:
-> Pengespillavhengighet
-> Dataspillavhengighet

Du som pårørende kan være en som motiverer, støtter og lytter.

Det er individuelt hvordan en bør gå frem for å ta tak i dette. Vi erfarer at ofte er det effektivt å ta praten, altså en samtale med den som spiller i rolige former. Vær ærlig om dine bekymringer. Mange spillere opplever det som en lettelse å bli ”avslørt”, mens andre kan gå i en sterk benektelse.

Det er viktig å sette klare grenser for hva du selv godtar, det er kun du som vet hvor dine grenser går.

Er spillingen kommet så langt at det er blitt opparbeidet gjeld, så bør det vurderes å søke hjelp til å få kontroll på gjelden.

Som pårørende trenger man også å få motivasjon, støtte og man trenger å ha noen som lytter. Det er heller ikke uvanlig at pårørende trenger behandling i en perioder. Dette er tøft og vondt å ta innover seg. Livet blir snudd opp ned i løpet av kort tid.

Ta kontakt med oss for å snakke med andre pårørende.

Les våre tips til «førstehjelp» for pårørende.

Det er for de fleste spilleavhengige, viktig å ha noen som kan støtte deg i denne prosessen.

Søk råd hos noen som står deg nær eller ta kontakt med oss for å få snakket med andre spilleavhengige. Det finnes også behandling. Da kan det være lurt å ta en prat med fastlegen.

Som spilleavhengig kan du sette opp flere hinder for deg selv. Husk det er kun du som kan slutte med spill, så selv om det settes opp mange fysiske hinder, så må du også ønske å slutte.

Les våre tips til «førstehjelp» for spilleavhengige.

Dagens spill, enten det er pengespill eller dataspill, er bygget opp slik at spilleren skal holdes ved spillet lengst mulig. Det er ikke alle spill som skaper problemer, men spill som har hurtighet og ingen ende, er de spillene som vi opplever som mest utfordrende. Spillavhengighet er en sykdom og det er viktig å få hjelp til å klare å stoppe dette. Det er vanskelig å forstå hvorfor han eller hun spiller så mye. Søk kunnskap om spilleavhengighet, du vil aldri kunne forstå, men du ville kunne sette deg inn i mekanismene til hvordan en avhengighet utvikler seg.

Les flere berørte sine historier som både spilleavhengig og pårørende her.

En spilleavhengig har ikke til hensikt å ruinere sin egen eller andres økonomi, men ofte er det en vond sirkel for den avhengige å bryte. Når de spilleavhengige først påtar seg gjeld, så ser vi at gjelden ofte øker og øker inntil noen oppdager dette. For de som er pårørende blir det en ekstra belastning og det er svært vanskelig å ta det inn over seg.

Det er viktig i en overgang å forsøke å sikre seg selv og eventuelle barn, deretter er det viktig å få hjelp fra de rette instansene.

Offentlig hjelp finnes gjennom gjeldsrådgivere i kommunene.

Det er også mulig å ringe gjeldsalliansen for å søke råd.

Vi har også flere som har måttet gå gjennom denne prosessen hos oss, alle er velkommen til å ta kontakt med oss for og høre om personlige opplevelser.

Vi har utarbeidet et hefte med oversikt over gjeldshåndtering.

Du som far eller mor har et ansvar for å sette grenser rundt tidsbruk av dataspill.

Det er viktig å kommunisere med barna om grensesetting, men det er også viktig å lære seg å forstå spillene de spiller. Ta deg tid, spill sammen med barnet ditt for å få innsyn i spillene de spiller.

Husk også at dagens dataspill er utviklet på en slik måte at barna kan være «avhengig» av å være tilstede til visse klokkeslett for å delta i lagspill.

Dataspill kan være sosialt, avslappende og det kan gi barnet en god mestringsfølelse.

En kombinasjon av dataspill og andre fysiske aktiviteter og sosialt samvær er viktig.

Sett tydelige grenser og kommuniser på en rolig måte.

For mange foreldre fungerer det best å snakke om grensesetting rundt dataspill sammen med barnet, når de sitter å spiller.

Barnevakten.no er en ideell stiftelse som formidler fakta og råd og unge og mediebruk. De har god kompetanse rundt dataspill. Les mer om barnevakten her.

Det finnes hjelp å få, både offentlig, privat i tillegg til lavterskeltilbud.

Spillavhengighet Norge tar daglig imot samtaler fra pårørende eller spilleavhengige som søker støtte og hjelp. Vi har egne nettverksgrupper for spilleavhengige og pårørende flere steder i landet. I tillegg kan man avtale individuelle møter, telefonsamtaler mm. Les om våre hjelpetilbud her.

Det finnes også en nasjonal hjelpelinje for spilleavhengighet på tlf: 800 800 40 eller på nett: www.hjelpelinjen.no. På Hjelpelinjen sine sider vil du få opp en oversikt over hvilken hjelp som finnes der du bor.

Det finnes også flere tilbud på nett, eksempelvis: Fjernbasertbehandling og Spillsnakk.no

Ta kontakt med oss for å få et innblikk i hjelpetilbud i nærheten av deg.

Man kan få følelsen at man ikke strekker til som foreldre, men det er viktig å huske på at vi gjør så godt vi kan ut ifra vår egen situasjon og ressurser. Det viktigste er at dere fortsetter og står sammen i foreldrerollen mens dere jobber med å finne ut hva som er best for deres familie. Det er mange foreldre som opplever konflikt med barn og unge når det kommer til dataspill og pengespill, og som trenger veiledning igjennom denne type tematikk.

Hvordan fremtiden blir kan føles usikkert. Hverdagen kan ha blitt snudd opp ned over natten og vi anbefales å snakke med noen som har samme erfaring for støtte på veien videre. For å vite mer om hva andre har opplevd les våre historier fra brukere i gruppene.

I Spillavhengighet Norge kan du få noen å snakke med på veien videre. Ta kontakt med oss her.

Det er normalt å få en sterk reaksjon når man er pårørende for ofte er situasjonene noe som kan komme til å prege resten av livet ditt. Mange opplever sterke følelser i sving når de først forteller om, eller får vite om spilleavhengighet. Det er viktig å ha en tredjepart å snakke med slik at man kan få ut følelser og tanker som oppstår i begynnelsen.

For å vite mer hva andre har opplevd les våre historier fra brukere i gruppene.

Dersom man mistenker at man kjenner en som er spilleavhengig og vedkommende ikke innrømmer dette, kan det være et tegn på at de ikke er klare. Å endre vaner, tankemønstre og hjelpe seg selv er en hard prosess som krever en sterk motivasjon. Mange spillere tenker at de skal løse dette selv, opplever følelser av skam og klarer ikke innrømme at de har mistet kontroll over spillingen. Dersom konsekvensene av spillingen er blitt kritiske, kan man prøve å innlede en samtale der man forteller om sine mistanker med et grunnlag på at man fortsatt er glad i vedkommende. Det kan føles frustrerende dersom man ikke kommer igjennom med engang, men å få vedkommende til å fortelle det selv vil gjøre arbeidet fremover bedre enn om de blir presset til dette.

Du bør fortelle dette til noen rundt deg for å få støtte eller lege slik at du har noen å prate med. Når det kommer til felles familie og barn, er det godt for noen som sliter med spilleavhengighet å kunne fortelle dette selv. Dersom du ser at de nærmeste kan bistå i situasjonen, snakk med spilleren om dette og motiver dem til å være ærlig med nære relasjoner.

Spilleavhengighet Norge får flere henvendelser om gaming. Fordelt mellom foreldre som tar kontakt om barna, og spillere selv som ønsker hjelp til å komme seg ut av bobla si.

Dersom du ønsker å lese mer om dette finner du historier fra våre brukere her.

En som er spilleavhengig ruinerer aldri familien med vilje. Ofte er de klar over konsekvensene som følger, men det er nettopp dette som trigger dem til å spille mer for å ordne opp det økonomiske uføret. Jo høyere gjelden blir jo verre er det å be om hjelp og dermed befinner vedkommende seg i en ond sirkel. Det er en stor belastning for de pårørende å sitte i økonomisk uføre etterpå, og det er da viktig å få stanset spillingen og ta gode valg for seg selv og de rundt seg så fort som mulig.