Reisebrev fra besøk hos Center for Ludomani

Studietur til Center for Ludomani – november 2021

 

Fra 08.11.21 – 10.11.21, dro 4 ansatte og 2 frivillige på studietur til Center for Ludomani i Odense i Danmark. Formålet med turen var å lære mer om hvordan Center for Ludomani behandler spilleavhengige, hvordan de opplever å leve med lisens på spill fremfor monopol, og hvordan de har opplevd etterspørsel etter behandling i løpet av pandemien.

 

Center for Ludomani har 4 avdelinger i Danmark, hvor hovedsetet ligger i Odense. De tilbyr hjelp til både gambling og gaming, for både spillere og pårørende. All behandling er gratis på CFL, og man kan kontakte dem direkte, uten å gå veien om henvisning fra lege. Center for Ludomani har også døgnbehandling for spillere, med gode resultater.

Center for Ludomani behandler ca. 700 personer hvert år. Behandlingen er kognitiv, hvor de følger ett program 1 time i uka, med intervaller på 14 dager. Etter noen samtaler finner man sammen ut at det kan være behov for at disse foregår som døgnbehandling med tettere oppfølging. De kaller disse behandlinger for kurs, slik at det skal være lettere å informere andre om hva de skal gjøre de neste to uker, fremfor å måtte si at man skal til behandling for spillavhengighet. Ett kurs i Odense varer i 2 uker, der man bor på Centeret, og følger ett opplegg 8 -16 hver dag, med oppfølging 2 og 5 måneder etter behandling. Tall fra Center for Ludomani viser at 80 % forblir spillefrie etter endt behandling.

Danmark gikk i 2012 inn for lisens for uregulerte spillselskaper. Dette har ifølge CFL ført til en drastisk økning i markedsføring av spill i Danmark. Siden man vet at markedsføring har en effekt både som trigger for de som har sluttet å spille, og som inngang for de som aldri har spilt, så ønsker de ett totalforbud mot markedsføring for spill i Danmark velkommen. Dette blir en politisk sak, som ingen vet hvordan ender, men som kan være spennende også for oss i Norge og følge med på.

Center for Ludomani har opplevd en nedgang i antall henvendelser i løpet av pandemien. De har for første gang siden de startet, ingen venteliste på behandling. De er usikre på hva som kan være årsaken til det, men tror det kan ha noe å gjøre med at mye av spillingen i Danmark foregikk i spillehaller med mange automater. Når Danmark stengte ned, så stengte også disse, og de tror kanskje ikke de har funnet andre arenaer å spille på, men rett og slett sluttet å spille. En annen årsak kan selvsagt også være at Center for Ludomani i de seneste år har fått konkurranse av andre som også tilbyr behandling, og at noe av grunnen ligger her.
Vi har i hvert fall hatt en lærerik tur, med godt møte og fint besøk i de flotte lokalene til Center for Ludomani i Odense.