Dataspill

Spillingen blir altoppslukende, og andre aktiviteter får mindre og mindre verdi. Den som spiller virker likegyldig til omgivelsene og isolerer seg med spillet. Det er vanlig at spilleren sliter med å prestere på skolen eller jobben. Hobbyer, regninger, sosiale relasjoner og andre forpliktelser blir neglisjert. Etter hvert som hverdagen forfaller rundt spilleren, vil spillingen fortsatt øke i intensitet.

Dataspill gir spilleren en sterk følelse av mestring. Denne mestringen skaper en illusjon om at spillet tilbyr alt spilleren trenger og andre oppgaver blir vanskelige og uoverkommelige. Mange av spillene skaper en mulighet til å være noen helt andre enn spilleren er i det virkelige liv. Dette oppfattes som reelle verdier av spilleren selv og spilleren vil kjempe for å opprettholde spillingen sin.

Pengespill i dataspill:
Det er stadig flere spill som innfører pengespill-elementer og betalingsfunksjoner i dataspillene og disse funksjonene er ikke nødvendigvis regulert på en trygg måte. Funksjonene finnes nesten alle plasser der betalingsinformasjon kan oppgis i spillet eller på maskinen, uten at det nødvendigvis påvirker spillets aldersgrense eller annen informasjon til foreldre.

Derfor oppfordrer vi til å undersøke dette og ha dialog med spilleren om disse funksjonene og hvor hyppig de blir brukt.

Dataspillavhengighet er en ganske ny diagnose i diagnoseboken ICD-11 og betyr at du har rett til hjelp og behandling.

Faresignaler

Spiller ofte lengre enn planlagt
Spiller til tross for at du blir frustrert, får det dårlig, blir svært sint
Kjenner deg urolig når du ikke spiller
Stopper med andre aktiviteter som tidligere ga glede fordi du heller vil spille
Isolerer deg fra venner og sosiale aktiviteter eller føler deg ensom utenfor spillet
Lyver om hvor mye du har spilt
Konflikter i familien pga spilling
Mister fokus på skole, jobb og andre rundt deg på grunn av spillet
Fysiske plager som vekttap, lite søvn og dårlige hygiene
Tenker mye på spill og på neste gang du kan spille, når du ikke spiller

Ønsker du mer informasjon om våre hjelpetilbud både til pårørende og spilleavhengige, kan du ta kontakt for en uformell prat

Vi tilbyr gruppesamtaler, individuelle møter og telefonsamtaler