Denne ukens gjest er organisasjonens egen styreleder, Ann-Kristin Giæver Mathisen.

Ukens gjest er organisasjonens egen styreleder, Ann-Kristin Giæver Mathisen.

Ann-Kristin har vært styreleder for organisasjonen i 2 år. Hun kom inn i organisasjonen i 2011 med pårørendeerfaring. I mange år var hun den eneste kontaktpersonen vi hadde i Finnmark.

Hun har et sterkt engasjement og mye kunnskap om problematikken og organisasjonen.

Her er mer om Ann-Kristin:

Fortell litt om deg selv, hvem er Ann-Kristin?

Jeg er bosatt i Hammerfest og også vokst opp her. Jeg trives godt og er veldig glad i naturen rundt her. Jeg har 2 hunder som gjør at jeg kommer meg mye ut.  Jeg har 4 barn og 7 barnebarn, alle bosatt i Hammerfest så famille tar litt tid.  Jeg er sykepleier og jobber i hjemmetjenesten i byen. For tiden er jeg styreleder i organisasjonen. Et meget givende arbeid som gjør at jeg kommer i kontakt med mange mennesker med forskjellige historier på godt og vondt.

Har du egen erfaring i forhold til spilleavhengighet?

Jeg har egen erfaring som pårørende. Min eks samboer var spilleavhengig. Han spilte på automater og når de forsvant fortsatte han på spill på nett.

Hvordan ble du en del av denne organisasjonen?

I 2011 gikk min eks samboer til behandling i Tromsø. Noen ganger var pårørende med. Det var under et slikt møte at Lill Tove og mannen hennes var der for å informere om organisasjonen at jeg kom i kontakt med organisasjonen. Jeg ble forespurt om å være finnmarkskontakt og takket ja til det. Etter hvert kom jeg inn som vara i styret, før jeg ble fast styremedlem, nestleder og nå også styreleder.

Hvordan er det å være styreleder for en frivillig organisasjon?

Det er veldig givende. Det er utrolig artig å se hvordan enkelte står på for organisasjonen på frivillig basis. Som styremedlem har en jo et stort ansvar og vår organisasjon er i vekst, så det krever en hel del av meg som styreleder og også andre styremedlemmer.

Hva er din viktigste jobb som styreleder?

En god relasjon til daglig leder og ellers resten av administrasjonen er viktig. Et bra samarbeid der er igjen viktig for organisasjonen. Styremedlemmene er viktige for meg. Det er sammen med dem vi felles skal ta gode avgjørelser til det beste for organisasjonen.

Du har vært med som frivillig og styremedlem siden 2011. Kan du si litt om endringene i organisasjonen som du har vært med på?

Da jeg kom inn i 2011 var organisasjonen ikke veldig stor. Vi var en liten gruppe mennesker, men allerede da med en økende arbeidsmengde. Organisasjonen hadde ingen ansatte på den tiden. I årene framover var det økning i henvendelser og behovet for ansatte og flere frivillige økte. Spesielt de siste årene har det skjedd mye, og vi har blitt en stor og mer kjent organisasjon som har gjort oss godt bemerket nasjonalt og nå også litt internasjonalt i vår bransje.

Du har vært på mange møter, seminarer, forelesninger og møtt både berørte og fagpersoner. Hvordan er det med kunnskap om spilleavhengighet i befolkningen generelt?

Min opplevelse er at det er lite kunnskap om spilleavhengighet ute blant befolkningen. Også leger og andre fagpersoner har ikke alltid så god kunnskap.  Jeg har vært med på å møte fagpersoner, behandlere og selvfølgelig andre berørte generelt som tørster etter kunnskap og ikke vet hvor de skal hente informasjon. Jeg opplever også at kjente og kollegaer har lite kunnskap og dermed også veldig lite forståelse for problemet med spilleavhengighet.

Hva er dine råd til en spilleavhengig?

Oppsøk hjelp. Det er hjelp å få. Når spillelysten kommer, så prøv å gjøre noe annet som kan få tankene bort. Gå ut en tur, gå i gang med baking, begynn å skrive dagbok/bok, ring til noen eller finn på noe annet motiverende. Det er ikke lett, men hver gang du klarer å la være er du et skritt nærmere å slutte. Og sprekker du er det ikke uvanlig. Ikke mist håpet.

Hva er dine råd til en pårørende? 

Ha tålmodighet, sett grenser, men prøv å bevar roen og ikke bli sint. Motiver den spilleavhengige til å ta imot hjelp. Ikke minst er det viktig at du skaffer deg kunnskap om hva spilleavhengighet er. Sett av tid til samtale. Husk på å ta vare på deg selv når det står på som verst. Noen ganger må pårørende også ha noen å snakke med som forstår.

25.mars er det nytt landsmøte. Hva er din visjon for veien videre om du blir gjenvalgt som styreleder? 

Jeg vil fortsette å legge til rette slik at vi i styret får gode diskusjoner rundt sakene våre sånn at vi kan ta gode og forhåpentligvis rette avgjørelser, som blir til det beste for organisasjonens brukere. Jeg ønsker å fremme lojalitet og åpenhet og ønsker at alle skal få fram sin mening og bli hørt. Et enda bede samarbeid med administrasjonen ønsker jeg å prioritere.

Hver uke fremover vil vi publisere “Ukens gjest”.
Kjenner du noen vi burde intervjuet? Ta kontakt med oss.