Behandlere fra Fjernbasert behandling av spillavhengige, Silje Kristin Nilsen og Trond Aspeland.
Foto av: Bjørn Leirdal, Lotteritilsynet.

Ukens gjester er behandlere fra Fjernbasert behandling, Trond Aspeland og Silje Kristin Nilsen.

Fjernbasert behandling av spilleavhengige driftes av Sykehuset Innlandet. Avdelingen driver fjernbasert behandling av spilleavhengig med et program som består av skriftlige arbeidsoppgaver på nett og ukentlige telefonsamtaler.
Tilbudet er rettet mot pengespillsproblematikk og det er 18-års aldersgrense for å delta.

Hva er Fjernbasert behandling og hvordan jobber dere?

Tjenesten er et gratis, nasjonalt lavterskeltilbud for alle som opplever overdrevent pengespill. Etter hvert har vi inkludert dataspillbehandling og ettervern. Vi tilbyr ukentlige telefonsamtaler, samt arbeidsoppgaver og øvelser tilgjengelig på nett. Opplegget kan fylle 3 måneders arbeid, men vi skreddersyr ofte for å møte ulike behov. Ventetiden er svært kort og kan tilpasses øvrig bruk av helse- og sosialtjenester. Alle over 18 år med Bank-ID kan bruke denne til å registrere seg som bruker av tjenesten. Henvisning er ikke nødvendig. For å registrere seg brukes nettsiden www.spillbehandling.no.

Ser dere noen trender eller endringer i henvendelsene til dere?

Unge menn som spiller på automater har alltid vært overrepresentert i vårt arbeid. Nå ser vi at Odds-spill er stigende og vi har større innslag av Pokerspill enn før. Siste år har også gitt oss helt nye erfaringer med deltakere som har spilt bort betydelige summer på trav. Kryptospekulasjon og kortsiktig handel med verdipapirer er også et nytt fenomen som har sterke likhetstrekk med tradisjonelle pengespill. Da det nylig er innført ny lov for betalingsformidling mellom Norske Banker og utenlandske kasinoer, er Norsk Tipping mer brukt som spillarrangør. Vekst i deltakeres gjeldsbyrde har flatet ut, men de møter nå utfordringer med stadig høyere husholdningsutgifter.

Et slikt internettbasert tilbud er noe vi tenker er kjempe viktig, for da kan spilleavhengige i hele landet delta. Får dere pasienter fra hele landet? 

Ja, vi har deltakere fra hele landet. Vi er viktige for dem som har lang reisevei til tradisjonell behandling eller mangler et reelt behandlingstilbud lokalt. Ut over dette har vi flere nordmenn bosatt i utlandet eller pendler i utenrikstjeneste.

Vi vet at det er mange som er spilleavhengige, men relativt få søker hjelp. Hva tror dere er årsaken til det?

Spilleres opplevelse av skam og skyld skaper hinder for å be om hjelp. Det finnes lite informasjon om rett til profesjonell hjelp til både spillere og deres nærmeste familie. Kompetansen i helse- og sosialtjenesten er svært varierende. Vi vet også at det reelle behandlingstilbudet for spilleavhengige i Norge er lite utbygget. I tillegg vet vi at spillere ofte definerer situasjonen utfra økonomiske forhold og opplever seg fremmed i rollen som psykiatrisk pasient.

Tror dere at spilleavhengige kan bli friske? Eller tenker dere at etter endt behandling, så kan man spille litt?

Fordi «patologisk spillelidenskap» er definert som sykdom, skiller vi mellom syk og frisk. Tilstanden er forstått som symptomlidelse slik at hvis spiller avslutter sin spillatferd og ikke plages av lyst til å fortsette, forsvinner tegn til sykdom. Men, det går an å bli syk på nytt. Spiller faller da tilbake til sitt ødeleggende spillemønster og kan spille enda hardere enn før. Derfor er det ingen motsetning mellom å friskmelde en pasient og samtidig sterkt anbefale totalavhold fra alt spill, lotto og liknende inkludert.

Anbefaler dere spilleavhengige å fortelle om spilleproblemene til sine pårørende? 

Vi anbefaler åpenhet svært sterkt i behandling. Vi har til og med øvelser i samtalestrategi og kommunikasjon i programmet vårt. Vendepunktet i et spillemønster kommer gjerne etter at nødvendig samtale i familie er gjennomført. Spillere har lenge holdt sin situasjon skjult og hemmelighold sliter på både spiller og spillers nærmeste familie. Vi hører stadig sterke historier om at åpenhet gjør spillere sterkere og sikrere i sin kamp mot pengespillet.

Hva tror dere er de største utfordringene spilleavhengige møter på i samfunnet vårt i dag?

Listen er lang. Pengespill er ofte en akseptabel og ønsket aktivitet i samfunnet, men overdreven atferd møtes med fordommer. Spilleavhengige omgis døgnet rundt av reklame for lett tilgjengelige pengespill fra både norske og utenlandske aktører, men tiltakene for å utbedre spilleproblemer får lite penger og er lite kjent. Fattigdom og økonomisk krise er et av samfunnets siste tabu, men tilgangen til lånte penger er tross gjeldsregister alt for enkel.

Har dere noen gode råd til de som er spilleavhengige?

Snakk med noen du stoler på. Søk hjelp. Det finnes håp! Bruk lett tilgjengelig hjelp som Hjelpelinjen for spilleavhengige, Spillavhengighet Norge og Fjernbasert behandling for spilleavhengige.

Har dere noen gode råd til pårørende?

Tenk på deg selv. Søk hjelp for din egen del og vær åpen også når spiller sier du skal tie. Bruk skreddersydde, gode tilbud som Spillavhengighet Norge og Hjelpelinjen for hjelp og informasjon.

Søk hjelp, det nytter!

Hver uke fremover vil vi publisere “Ukens gjest”.
Kjenner du noen vi burde intervjuet? Ta kontakt med oss.